Китай — лідер імпорту з України

Азія залишається головним регіоном для збуту нашої агро продукції, а Китай традиційно виступає тут одним з основних торгових партнерів. В останні роки експорт  до Китаю перевищує 1 млрд дол. США. Так, за підсумками 2018 року, Китай посів друге місце в рейтингу імпортерів української аграрної продукції. У загальній структурі нашого експорту до Китаю домінувала саме агропродовольча продукція, займаючи частку у 53 % (2018). А за перші півроку 2019 саме Китай найбільше закуповував українське продовольство.

Завдяки значному перевищенню вартості аграрного експорту над імпортом, Україна має постійне додатне сальдо в торгівлі з Китаєм.

Товарна розкладка українського аграрного експорту до Китаю це переважно зернові культури та рослинна олія.

Імпорт з Китаю не так структурований, це, в основному, риба, чай, спеції, рибні та м’ясні продукти, тютюн, перероблені плоди та овочі.

Крім традиційних продуктів нашого експорту, варто звернути увагу на поставки в 2018 році Україною до Китаю товарів з доданою вартістю:

молоко та вершки, у порошку, гранулах – 2050 тонн на суму 3,2 млн дол.;

молочна сироватка – 16525 тонн на суму 11,4 млн дол.;

вершкове масло – 442 тонни на суму 1,9 млн дол.;

пшеничне борошно – 80562 тонни на суму 18,6 млн дол.;

соєва олія – 53967 тонн на суму 40,0 млн дол.;

ріпакова олія – 66534 тонни на суму 50,6 млн дол.

На глобальному аграрному ринку Китай виступає одним з найважливіших гравців, щорічно експортуючи та імпортуючи значні обсяги сільськогосподарської продукції. Зокрема, у 2018 році основними групами імпортованої до Китаю агропродовольчої продукції стали: олійні культури – 43,4 млрд дол., риба та ракоподібні – 11,6 млрд дол., м’ясопродукти – 11,0 млрд дол., плоди і ягоди – 8,7 млрд дол., жири та олії – 8,6 млрд дол., продукти з зернових злаків – 6,7 млрд дол., алкогольні і безалкогольні напої – 6,4 млрд дол., зернові – 5,8 млрд дол., молокопродукти, яйця, мед – 5,6 млрд дол., залишки і відходи – 3,8 млрд дол., різні харчові продукти – 3,3 млрд дол.,   овочі – 2,0 млрд дол. Серед цих груп продуктів можна виділити конкретні товарні позиції, які може постачати і Україна.

Затребуваність внутрішнього продовольчого ринку Китаю та високі обсяги імпорту відкривають надширокі можливості для українських експортерів. Незважаючи на існуючі торгові зв’язки між країнами, наш експортний потенціал все ще залишається не повністю розкритим. В майбутньому  український аграрний експорт, йде на шлях диверсифікування, в тому числі за рахунок продуктів з вищою доданою вартістю.