Де у світі смакують українські солодощі

Україна продає на зовнішніх ринках широкий асортимент солодощів. Так, у минулому році Україна заробила 135 млн дол., і це лише на виробах з цукру. Ще 204 млн дол. за какао-продукти та шоколаді; 153 млн дол. на хлібобулочних кондитерських виробах.

Серед кондитерських виробів з цукру найбільш прибутковими стали продажі на експорт ірису (43 млн дол.), карамелі (33 млн дол), білого шоколаду (23 млн дол.), виробів у вигляді гумки або желе (21 млн дол.). У товарній сітці какао-продуктів особливе місце належить експорту шоколадних виробів (171 млн дол.) та какао-пасти (32 млн дол.). Що стосується продуктів з борошна, у 2018 році визначальними товарними групами тут є солодке сухе печиво (71 млн дол.), вафлі (28 млн дол.), сухарі і грінки (10 млн дол.), сухе печиво     (9 млн дол.).

В натуральному виразі звертає на себе увагу експорт карамелі – 27 тис. тонн, ірису – 26 тис. тонн, шоколадних цукерок з начинкою і без – 28 тис. тонн і сухого солодкого печива – понад 53 тис. тонн.

Переважна більшість солодощів експортується до країн пострадянського простору, хоча окремі продукти користуються попитом в ЄС і навіть за океаном. Основними ринками збуту ірису українського виробництва у 2018 були Казахстан, Польща і Азербайджан, карамелі – Казахстан, Білорусь і Монголія, шоколадних цукерок – Казахстан, Білорусь і США, сухого солодкого печива – Білорусь, Молдова і Казахстан.

Нинішній рік підтверджує існуючі тенденції в експорті солодощів, адже ключові продукти в кожній товарній групі залишаються незмінними. За 9 місяців 2019 року Україна продала на зовнішніх ринках 71 тис. тонн кондитерських виробів з цукру вартістю 111 млн дол., а також 45 тис. тонн шоколадних виробів на суму 117 млн дол., 7 тис. тонн какао-пасти на суму більш ніж 24 млн дол., тоді як експорт 74 тис. тонн хлібобулочних кондитерських виробів приніс виручку у розмірі 120 млн дол.