Експорт українських яблук в першій половині сезону 2019/2020 зменшився на 38%

Незважаючи на те, що за підсумками календарного 2019 року Україна наростила продажі яблук на зовнішніх ринках у порівнянні з 2018 роком, це стало можливим більшою мірою внаслідок гарного врожаю у 2018 році, експорт якого відбувався і в першому півріччі 2019 року.

         Однак, поточний сезон (2019/20) підтверджує попередні дані нашої Асоціації про зниження валового збору яблук промисловими підприємствами, які й забезпечують експортні поставки. Через вплив несприятливих погодних умов вітчизняні галузеві підприємства у 2019 році зібрали приблизно на чверть менше яблук, ніж роком раніше, що підвищило попит на яблука на місцевому ринку та зменшило кількість продукції, спроможної бути експортованою за межі України. Крім того, нижчим виявився врожай десертних яблук.

В результаті, за першу половину сезону 2019/20 (липень-грудень 2019 року) Україна експортувала 11,4 тис. тонн яблук, що на 38 % менше, ніж за аналогічний період сезону 2018/19. Основними ринками збуту українських яблук урожаю 2019 року стали: Австрія – 5,1 тис. т, Білорусь – 3,0 тис. т, ОАЕ – 1,1 тис. т, Швеція – 0,5 тис. т, Саудівська Аравія – 0,4 тис. т. Як і роком раніше, з липня по грудень 2019 року дуже суттєво збільшився експорт яблук в Австрію.

«В результаті складних погодних умов у 2019 році, окрім зменшення обсягу виробництва та експорту яблук, зменшилась кількість експортерів та виробників яблук, які взагалі не здійснювали експорт свіжих яблук у поточному сезоні, що серйозно вплинуло на пропозицію з України», —
за словами Дмитра Крошки. Україна стала однією із небагатьох країн, які суттєво поступились своїми позиціями постачальників яблука у поточному сезоні, оскільки більшість країн-постачальників не зазнали серйозного зменшення виробництва.

Головною причиною великих втрат для українських виробників, на думку Дмитра Крошки, стала недостатня технологічна оснащеність, та обмеженість у використанні сучасних інструментів та способах захисту урожаю, зокрема
протиградовими технологіями.