Підсумки світового експорту плодів і ягід за 2019 рік та перспективи 2020 року

Плодово-ягідна продукція залишається однією з найбільш прибуткових в міжнародній торгівлі агропродовольчими товарами. За оперативними даними Міжнародного торгового центру (ITC), у 2019 році вартість світового експорту фруктів, ягід і горіхів склала 124,8 млрд дол. США. Загалом вищий дохід був отриманий лише від експорту м’яса та субпродуктів – 135,2 млрд дол., тоді як  нижчою у порівнянні з плодами і ягодами була виручка за алкогольні і безалкогольні напої (124,6 млрд дол.),  рибу і морепродукти (123,6 млрд дол.), зернові культури (105,7 млрд дол.), що також традиційно належать до найпопулярнішої продукції на світовому продовольчому ринку.  

Найбільшу виручку від експорту плодів і ягід минулого року отримали США (15,1 млрд дол.), Іспанія (10,5 млрд дол.), Нідерланди (8,2 млрд дол.), Мексика (7,4 млрд дол.), Китай (6,2 млрд дол.), Чилі (5,8 млрд дол.) і Туреччина (4,2 млрд дол.). При цьому, для Сполучених Штатів основною експортною продукцією виявились горіхи (мигдаль, фісташки, волоські), для Іспанії – цитрусові фрукти, ягоди та кісточкові плоди, а Нідерланди спеціалізувались на продажах авокадо, лохини і чорниці, цитрусів та винограду.

У 2019 році серед плодово-ягідної продукції лідируючі позиції в експорті зайняли різні горіхи (мигдаль, волоські, фісташки, фундук) – 19,0 млрд дол., ягоди та інші культури – 17,4 млрд дол., банани – 14,7 млрд дол., авокадо, манго, ананаси, фініки – 14,1 млрд дол., цитрусові – 14,0 млрд дол., виноград – 10,5 млрд дол. Відзначимо також експорт яблук (7,0 млрд дол.), груш (2,5 млрд дол.), волоських горіхів (3,5 млрд дол.), лохини, чорниці, журавлини (3,6 млрд дол.), полуниці (2,8 млрд дол.), малини й ожини (2,2 млрд дол.), черешень     (3,1 млрд дол.), персиків та нектаринів (2,1 млрд дол.).

«Зважаючи на серйозні труднощі з переміщенням на міжнародному ринку всіх товарів у 2020 році внаслідок карантинних заходів, які актуальні також в даний час, під великим питанням знаходиться досягнення минулорічних обсягів експорту плодів і ягід, адже ця продукція не має тривалого зберігання, тому сильно залежить від безперебійного функціонування логістичних процесів», — зауважив Дмитро Крошка.       

Читайте також: Експортери аграрної продукції просять підтримки у Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України