Україна продовжує набирати обороти по експорту курятини

Кожен рік Україна ставить нові рекорди по експорту м’яса птиці із яких 99,9% припадають на курятину. Так і у 2019 році Україна встановила новий рекорд експорту м’яса птиці, продавши за кордон 414 тис. т цієї продукції.

Вже в І кварталі 2019 року був помітний приріст експорту  м’яса птиці, який  склав 104 тис. тонн, що на 39 % більше ніж  за аналогічний період минулого року. Найбільшими минулого року стали обсяги експорту: морожених не розрізаних тушок курей – 116 тис. т (на 27 % більше, ніж 2018 року), морожених необвалених половин та четвертин тушок – 111 тис. т (+ 17 %), свіжих або охолоджених необвалених частин тушок (не включаючи половин, четвертин, крил, ніжок, грудинок, спин) – 70 тис. т (+ 25 %), морожених обвалених частин тушок курей – 62 тис. т (+ 35 % у порівнянні з 2018 роком).

Основними ринками збуту морожених не розрізаних тушок курей у 2019 році були країни Близького Сходу та Африки, а саме Саудівська Аравія, ОАЕ, Ірак, Єгипет і Оман (разом 63 %), морожених необвалених половин та четвертин – Азербайджан, Вірменія, Ірак та Габон (в сумі 42 %), свіжих або охолоджених необвалених частин тушок – країни Євросоюзу, зокрема Словаччина, Нідерланди і Польща (загалом понад 99 %), а морожених обвалених частин тушок курей – Саудівська Аравія, Нідерланди, Ірак та Азербайджан (сумарно 72 %).

В розрізі визначальних експортних позицій середні ціни для України були наступними: морожені не розрізані тушки курей – 1410 дол/т, морожені необвалені половини та четвертини – 767 дол/т, свіжі або охолоджені необвалені частини тушок – 1463 дол/т, морожені обвалені частини тушок курей – 2323 дол/т. 

            В цілому, курятина не має вираженої сезонності, добре реалізуючись на протязі року за кордоном, переважно в країнах Близького Сходу, Європи та СНД. На внутрішньому ринку вона залишається найбільш популярним і доступним видом м’яса для вітчизняних споживачів. 

Також читайте: Перспективний експорт м’яса індиків та качок