Прогноз виробництва яблук у 2020 році

Цьогорічний урожай яблук в Україні, який зберуть галузеві підприємства, за уточненими оцінками нашої Асоціації станом на початок осені, має загалом бути на рівні минулорічного, в межах 500 тис. тонн., або навіть дещо перевищити його. Незважаючи на те, що в середині травня фіксувались сильні заморозки, які призвели до зниження очікуваного урожаю в окремих регіонах, вони були нерівномірними, тому вплинули лише на частину господарств, а надалі погодні умови виявились сприятливими (влітку гради практично не завдавали шкоди). Крім того, вступили у плодоношення багато молодих садів, закладені в останні роки, збільшивши майбутню пропозицію яблук на українському ринку. 

В цілому, за рахунок високої частки у структурі виробництва десертних яблук, їх пропозиція буде більшою, ніж у 2019 році, досягнувши звичайного показника на рівні 380-400 тис. тонн. З іншого боку, деякі виробники відзначають те, що яблука в їх господарствах очікуються переважно малого та середнього розміру.

Свій прогноз виробництва  у поточному році в країнах Євросоюзу по ситуації на середину літа оприлюднила і Світова Асоціація виробників яблук і груш (WAPA). Загалом, очікуваний урожай яблук у 2020 році складе 10,7 млн тонн, практично не змінившись у порівнянні з минулим роком. З цієї кількості понад 0,5 млн тонн припаде на органічну продукцію. Найбільший урожай яблук в ЄС зберуть у Польщі – 3,4 млн тонн (на 17 % більше, ніж у 2019 році),  Італії – 2,1 млн тонн (- 1 %), Франції – 1,4 млн тонн (- 13 %), Німеччині – близько 1,0 млн тонн (- 4 %).

Станом на 1 липня 2020 року актуальні запаси яблук в Європейському Союзі становлять 340 тис. тонн, що майже на 40 % менше, ніж на відповідну дату 2019 року.

Передбачається також, що 69 % обсягів вироблених яблук буде реалізовано у свіжому вигляді, а 31 % відправиться на переробку. Урожай має дозрівати в середньому на тиждень раніше, ніж зазвичай, а більшість плодів будуть середнього і великого розміру.   

Крім того, виробництво яблук в Китаї, за даними WAPA, цьогоріч зменшиться на 10 %, понизивши його конкурентоспроможність на міжнародному ринку.

Таким чином, в основному сприятлива ситуація з майбутнім урожаєм яблук у вітчизняних промислових виробників за результатами 2020 року має декілька нюансів. Сумарний обсяг зібраного ними урожаю повинен повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку і достатню пропозицію для експорту. Разом з тим фактор ціни зазнаватиме впливу ще й по якісних характеристиках урожаю, зокрема в частині розміру плодів. Оскільки абсолютну більшість імпорту якісного сортового яблука ми здійснюємо з Польщі, де, за існуючими прогнозами, буде більший урожай, в якому домінуватимуть великі яблука, з високою ймовірністю це перешкоджатиме вітчизняним виробникам, які прогнозують багато малих та середніх плодів, отримувати бажану ціну за свою продукцію. Через це важчою стане конкуренція з польськими виробниками і на міжнародних ринках. При цьому, саме дрібні та середні розміри яблук є пріоритетними для експорту на ринки Близького Сходу та Азії, що може призвести до збільшення обсягів їх експорту.

Додатковим фактором буде невизначеність з функціонуванням закордонних ринків через можливість повторного запровадження карантинних заходів у зв’язку пандемією коронавірусу. В залежності від ситуації, на внутрішньому ринку України може виникнути надлишок продукції за рахунок яблук, що мали бути експортовані, тому ймовірне зниження цін на них. У разі відсутності різких кон’юнктурних коливань на внутрішньому і міжнародному ринках очікувана ціна для наших виробників буде оптимістичнішою.