Україна посилює позиції на світовому ринку яблук в сезоні 2021/22

Українська Асоціація Аграрного Експорту систематизувала наявну інформацію стосовно актуального стану ринку яблук в світі та Україні з метою виявлення найбільш важливих тенденцій і прогнозів, що допоможуть вітчизняним експортерам спланувати свою діяльність на найближчу перспективу. Згідно оновлених даних міжнародних спеціалізованих організацій, в нинішньому сезоні 2021/22 виробництво яблук в світі збільшиться до майже 82 млн т, переважно за рахунок Китаю, ЄС та США.

В Китаї, згідно очікувань, виробництво трохи зросте, досягнувши 45 млн т в результаті вступу у плодоношення нових насаджень. За прогнозами, Китай має зменшити експорт яблук внаслідок пандемічних обмежень в країнах АСЕАН. Також знизяться показники його імпорту, оскільки постійні логістичні проблеми негативно впливають і на закупівлі.

Урожай яблук в Європейському Союзі залишиться практично незмінним (в межах 11,9 млн т), оскільки збільшення пропозиції в Польщі, Іспанії та Угорщині компенсувало втрати від весняних заморозків в Італії та Франції. Сумарний експорт країн ЄС має знизитись до 1,1 млн т, тоді як імпорт повинен зрости до 355 тис. т за рахунок поставок з Південної півкулі.

Прогнозується, що виробництво яблук у США зросте, досягнувши 4,6 млн т. Експорт на ринки Мексики і Канади має зрости, піднявши його загалом до рівня 785 тис. т, в той час як імпорт очікується в кількості 130 тис. т.

Для України нинішній сезон 2021/22 на ринку яблук складається дуже цікаво. Багато виробників з різних регіонів відзначали, що урожай є рекордним. За даними нашої Асоціації, галузеві підприємства в поточному році зібрали понад 600 тис. т яблук, перевищивши минулорічний показник у 500 тис. т. Відзначимо зростання собівартості виробництва, адже влітку вітчизняні спеціалізовані господарства понесли додаткові витрати по догляду за насадженнями, а з осені зросла вартість енергоносіїв, що найбільш вплинуло на компанії, які зберігають продукцію в сучасних сховищах.  Однак оперативна статистика свідчить, що Україна в жовтні-листопаді 2021 року змогла серйозно наростити обсяги зовнішніх продажів яблук, причому значний резерв експорту досі не використаний. Позитивним моментом є диверсифікація географічної структури вітчизняних закордонних продажів, адже серед найбільших покупців наших яблук знаходяться Об’єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія. Наші експортери в нинішньому році посилюють свою присутність на багатьох інших ринках, зокрема близькосхідних, африканських і європейських. Таким чином, незважаючи на триваючу пандемію коронавірусу і пов’язані з нею труднощі в міжнародній торгівлі, Україна все більше позиціонує себе як системний експортер яблук.