Вплив війни в Україні на світовий ринок продовольства

За останній час Україна постійно збільшувала показники власного аграрного експорту, у 2021 році встановивши його черговий рекорд в обсязі 27,7 млрд дол. Близько 90 % у товарній структурі нашого експорту займають зернові, олійні культури, залишки переробної промисловості, олії та жири, м’ясо і субпродукти.

Географія поставок з України сільськогосподарської сировини і продуктів з доданою вартістю майже повністю фокусується на азійському регіоні (близько 50 %), країнах Європи (30 %), африканському континенті (13 %) та країнах СНД (5 %). До переліку найбільших країн-покупців нашого продовольства входять Китай, Індія, Нідерланди, Єгипет, Туреччина, Іспанія, Польща, Німеччина, Індонезія, Італія.

Таким чином, Україна не лише забезпечує потреби внутрішнього продовольчого ринку, а й виступає одним з ключових постачальників сільськогосподарської продукції на світовий ринок. За цих умов перспективи вітчизняного агропродовольчого експорту у 2022 році виглядали сприятливими, однак військове вторгнення Росії поставило під серйозну загрозу продовольче забезпечення в Україні та за її межами.

В зв’язку з цим Кабінет Міністрів України призупинив експорт живої худоби, м’яса і субпродуктів ВРХ, жита, гречки, проса, цукру, солі. Разом з тим запроваджено ліцензування експорту пшениці, кукурудзи, м’яса птиці, яєць, соняшникової олії. Наступним кроком в умовах воєнного стану стала тимчасова заборона експорту з України азотних, фосфорних і калійних мінеральних добрив. В даний час повноцінна посівна кампанія неможлива, однак вона розпочнеться на підконтрольних територіях і там, де це безпечно. Через те, що в окремих регіонах нашої країни середньодобова температура занадто низька, проведення весняно-польових робіт затримується.

Першочерговим завданням на даному етапі є вирішення продовольчого забезпечення в Україні, тому доступні ресурси використовуються для потреб наших громадян. Завдяки наявності запасів минулорічного урожаю, продуктів харчування та необхідних ресурсів для проведення посівної питання достатньої кількості продовольства має бути успішно вирішене.

Ще однією проблемою для нашої країни стало значне обмеження можливостей для експорту. Триваючі військові дії посилюють і до того високі ризики будь-якої зовнішньоекономічної діяльності, а фактично заблоковані для України морські порти, які, за оцінками, забезпечували приблизно 2/3 вітчизняного аграрного експорту, роблять малоймовірним досягнення довоєнних показників. Найважливішим продуктом з точки зору продовольчої безпеки є зерно. Наша країна у 2019-2021 роках регулярно експортувала понад 50 млн т зернових культур, в тому числі 50,8 млн т за підсумками 2021 року, причому майже весь цей обсяг перевозиться морським транспортом. Тож під великим ризиком опиниться продовольче забезпечення в тих країнах Азії та Африки, де поставки зерна з України займають значну частку в імпорті (Китай, Єгипет, Індонезія, Туніс, Лівія, Туреччина, Пакистан та інші).

Подальші перспективи продовольчого забезпечення України та відновлення аграрного експорту залежатимуть, головним чином, від термінів завершення активних бойових дій на нашій території. Також ключову роль відіграватимуть загальні площі, на яких вдасться провести заплановану посівну кампанію, підсумковий урожай 2022 року найважливіших для нас сільськогосподарських культур і об’єктивні можливості для максимального завантаження підприємств харчової і переробної промисловості, зокрема олійно-жирового сектору. Все це сприятиме експорту за умови відновлення доступу до українських морських портів, адже можливості автомобільного та залізничного транспорту сильно обмежені.