Огляд глобального ринку яблук у 2019 році

Рік добігає кінця, а це означає, що вже наявна статистична інформація дає можливість зробити попередню оцінку ситуації на світовому ринку яблук.

Українська асоціація аграрного експорту проаналізувала стан світового ринку яблук та публікує результати власного дослідження.

Європейський ринок.

За даними Світової Асоціації виробників яблук і груш (WAPA), у поточному році в Європейському Союзі підсумкові обсяги виробництва яблук становитимуть 10,6 млн тонн, що на 20 % менше, ніж було у 2018 році.

Польща залишиться основним виробником на теренах ЄС, однак через заморозки навесні серйозно скоротить власний урожай – з 4,8 млн тонн у 2018 році до 2,7 млн тонн у 2019 році. Крім Польщі, найбільший вплив на формування пропозиції яблук в Європі матимуть: Італія – 2,2 млн тонн, Франція – 1,7 млн тонн, Німеччина – 0,9 млн тонн.  

Країни південної півкулі   

В той же час у WAPA прогнозують, що країни Південної півкулі зберуть цьогоріч практично такий самий урожай (5,3 млн тонн), як і в минулому році, а головними виробниками тут стануть

  • Чилі (1,7 млн тонн),
  • Бразилія (1,2 млн тонн)
  • Південно-Африканська Республіка (0,9 млн тонн).

Не відбудеться суттєвих змін у виробництві яблук Сполученими Штатами, що мають у підсумку досягти показника в 5,0 млн тонн.

А от Китай, за інформацією Міністерства сільського господарства США (USDA), зможе наростити урожай майже на чверть після невдалого минулого року, зібравши приблизно 41 млн тонн яблук. Це стало можливим завдяки сприятливим погодним умовам в більшості основних провінцій-виробників. В цілому китайські яблука будуть належної якості, однак знизиться частка крупних плодів у структурі виробництва.

Обсяги Експрорту.

Що стосується міжнародної торгівлі, то згідно статистичних даних Міжнародного Торговельного Центру (ITC), за 9 місяців 2019 року окремі провідні експортери яблук продали на зарубіжних ринках такі обсяги:

  • США – 550 тис. тонн;
  • Китай – 509 тис. тонн;
  • Нова Зеландія – 426 тис. тонн,
  • Франція – 240 тис. тонн;
  • Туреччина – 206 тис. тонн.

Обсяг Імпорту:

Серед визначальних імпортерів світового ринку виділимо закупівлі яблук за січень-вересень у поточному році 

  • Росією (539 тис. тонн),
  • Канадою (164 тис. тонн),
  • Іспанією (160 тис. тонн),
  • США (137 тис. тонн),
  • Францією (126 тис. тонн).

У вересні 2019 року середня ціна яблук при експорті з Китаю складала  1334 дол/т, зі США – 1179 дол/т, а з Франції – 1018 дол/т.  

Україна посилила свої позиції на міжнародному ринку.

Як свідчать дані Державної служби статистики, у січні-вересні нинішнього року вітчизняні експортери продали за кордон майже 44 тис. тонн яблук, перевищивши тим самим обсяг експорту за весь минулий рік (42,4 тис. тонн). Помітні зміни відбуваються в географії наших поставок, все більше охоплюючи ринки Європи та Азії.

Хоча найбільшим імпортером українських яблук залишається Білорусь (11,9 тис. тонн), великі обсяги закуповують також Ірак (7,9 тис. тонн), Туреччина (7,9 тис. тонн), Молдова (3,8 тис. тонн), Об’єднані Арабські Емірати (2,5 тис. тонн), Швеція (1,4 тис. тонн), Грузія (1,2 тис. тонн) та Австрія (1,2 тис. тонн). Ціна наших яблук відчутно коливається в залежності від країни-покупця: для Білорусі – 257 дол/т, для Швеції – 639 дол/т, для Туреччини – 233 дол/т, для ОАЕ – 495 дол/т.

Як ми повідомляли раніше, в нинішньому році через погодні негаразди (весняні заморозки, тривалі періоди низьких температур, гради) промисловий урожай яблук в Україні очікується на рівні 450-470 тис. тонн, тобто на 25 % менше, ніж було зібрано у 2018 році. Наявна на даний час інформація підтверджує фактичне зниження валового виробництва яблук у галузевих виробників, що викликало відчутне зростання цін їх реалізації на внутрішньому ринку.